Waarschijnlijk heb je hier nog nooit eerder aan gedacht: snel een ei koken op deze manier

door: WVDS
gekookte ei
Afbeelding bron: Pixabay

Het koken van een ei kan een klassiek keukengebeuren zijn, maar wist je dat het ook in een waterkoker kan? Het is zeker mogelijk en het kan een handige manier zijn als je geen kookplaat bij de hand hebt of je steelpannetje niet wil bovenhalen. 

Allereerst, het is belangrijk om te vermelden dat niet alle waterkokers geschikt zijn voor het koken van eieren. Sommige waterkokers hebben een element of sensor aan de binnenkant van de waterkoker dat kan worden beschadigd als er iets anders dan water in wordt gedaan. Check dus eerst de specificaties van je waterkoker voordat je begint.

Op deze manier kook je een ei in je waterkoker

Stap 1: Vul je waterkoker. Vul je waterkoker met voldoende water om je eieren volledig te bedekken. Zorg ervoor dat de eieren niet tegen het verwarmingselement van de waterkoker komen. Respecteer ook de maximale waterhoeveelheid van je waterkoker. Je eiren moeten ongeveer 2 cm onder water staan.

Stap 2: Is het nodig om het ei te prikken? Je zou inderdaad een klein gaatje in de onderkant van het ei kunnen prikken. Op die manier zal de schaal van het ei niet barsten tijdens het kookproces. Maar het is geen noodzaak.

Stap 3: Plaats het ei in de waterkoker. Nadat je het gaatje hebt geprikt, plaats je het ei voorzichtig in de waterkoker. 

Stap 4: Koken. Zet je waterkoker aan en laat het water aan de kook komen. Zodra het water kookt, zal het ei beginnen te koken.

Stap 5: Bepaal de kooktijd. De kooktijd hangt af van hoe gaar je je ei graag eet. Voor een zacht gekookt ei, laat je het ei ongeveer 4-5 minuten koken. Voor een medium gekookt ei, laat je het ongeveer 7-8 minuten koken. Voor een hard gekookt ei, laat je het ongeveer 9-12 minuten koken. Het vermogen van diverse waterkoker kan verschillen, dus in het begin moet je mogelijk wat experimenteren met de kooktijd om je de gewenste hardheid van de dooier te bekomen.

Stap 6: Haal het ei voorzichtig uit de waterkoker. Na de gewenste kooktijd, schakel je de waterkoker uit en gebruik je een tang of lepel om het ei voorzichtig en veilig uit de hete waterkoker te halen. Je kan je hand beschermen door een ovenwant aan te trekken om het ei op te vangen.

Nadat je het ei uit de waterkoker hebt gehaald, laat je er best koud water over lopen of leg je het in ijswater. Op deze manier stopt het kookproces en kan je ei afkoelen om daarna goed te kunnen pellen.

Het is een geweldige alternatieve keukentruc die je kan gebruiken als je geen toegang hebt tot een kookplaat. Maar vergeet niet om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Smakelijk!

Tags