Worden bestuurders binnenkort sneller geflitst? Roep om verandering klinkt nu

door: STS
Flitsen - snelheidscontrole
Afbeelding bron: Photonews

Verkeersinstituut Vias wil een verandering zien komen bij snelheidscontroles. De tolerantiemarge moet naar beneden, klinkt het.

Momenteel krijgen bestuurders pas een boete wanneer ze meer dan 6 km/u te hard rijden. Die marge kan naar beneden bijgesteld worden, vindt Vias. "Op dit moment krijg je als je ergers 50 km/u mag rijden pas een boete wanneer je 57 km/u rijdt", zei Stef Willems van Vias Institute op VRT 1.

"Daarbij is het ook zo dat de snelheidsmeter van je wagen meestal enkele kilometers per uur te snel zal aangeven. Dus mensen die zeggen: 'Ik krijg een boete in de bus omdat ik 51 km/u gereden heb', reden op hun snelheidsmeter meestal 60 km/u of iets meer."

"Intussen zijn de flitstoestellen veel accurater. Ze kunnen veel nauwkeuriger de snelheid meten en berekenen. Vandaar dat we vragen om de technische tolerantiemarge te verlagen, zoals in een aantal andere Europese landen het geval is. Wij stellen voor om te gaan naar 3% boven de 100 km/u en 3 km/u bij snelheden onder de 100 km/u."