AA Gent-doelman Yannick Thoelen (28) en zijn vriendin Kim Vandoninck (24) doet neen belangrijke oproep. Ze roepen iedereen op die een hond kocht van een broodfokker op om net als zij naar de rechtbank te stappen.

In augustus 2017 kochten Yannick en zijn vriendin een pupje bij een broodfokker in de Noorderkempen. “Yannick en ik waren al een tijdje aan het uitkijken naar een hondje”, zegt Kim in Het Nieuwsblad.

“Via tweedehands.be kwamen we in contact met mensen die zogezegd nog een paar pups overhadden van een nestje. We spraken af en in een ruimte achter de garage zaten pups van twee verschillende rassen. De moederhonden waren er niet bij, zogezegd omdat ze die niet te veel wilden vermoeien.”

Overeenkomst
Aangezien er op het internet alleen maar positieve reacties stonden besloot het koppel om het hondje toch te kopen. “Een Shiba Inu-pup – een Japans ras – die we Luís noemden”, zegt Kim. “Maar toen de overeenkomst getekend was en we 950 euro betaald hadden, kregen we een Slovaaks paspoort in handen. We waren erg teleurgesteld, maar konden niet terug.”

Parvo
Een paar dagen later begonnen de problemen. Hij had diarree en moest overgeven”, zegt Yannick. “De dierenarts stelde vast dat hij leed aan parvo, een virus waar jonge honden normaal tegen ingeënt moeten zijn. Hij heeft weken in het ziekenhuis gelegen en is door het oog van de naald gekropen.”

Duizenden euro’s
Ondanks alle goede zorgen stierf het hondje toch in de zomer van vorig jaar. Het was nog geen jaar oud. De medische kosten liepen op tot enkele duizenden euro’s.

Rechtbank
Nadat ze de zaak eerder wonnen voor het vredegerecht, kregen Yannick Thoelen en zijn vriendin ook in beroep gelijk voor de rechtbank van eerste aanleg. De broodfokker uit de Noorderkempen die hen in augustus 2017 een pup had verkocht, moet een deel van de medische kosten terugbetalen.

Broodfokkers
“Sleep broodfokkers voor de rechter. Veel mensen zijn bang dat ze nog meer geld gaan verliezen, maar als je alle informatie bijhoudt maak je veel kans om te winnen”, besluit Yannick.