Groen ziet in Antwerpen een doorn in het oog waar dringend iets aan gedaan moet worden. Volgens hen is het belangrijk dit punt snel op de politieke agenda te brengen.

Het Delwaidedok is al jarenlang vernoemd naar de Antwerpse oorlogsburgemeester Leo Delwaide. Na nieuw historisch onderzoek kwam aan het licht dat deze man niet enkel passief toekeek hoe Joden uit Antwerpen werden gedeporteerd. Hij zou zelf de Nazi’s geholpen hebben bij de Jodenvervolging.

“Het is een ongelofelijke eer om een straat of zelfs een dok naar jou vernoemd te hebben”, zegt Wouter Van Besien. “Het is nu aan ons om te bekijken of deze persoon die eer nog wel waard is. Is het gepast dat iemand die hielp om Joden te deporteren een eigen straat heeft?”

Burgemeester De Wever reageerde koel: “Als Groen hiervan een punt van discussie wil maken dan mogen ze dit ophalen bij de volgende gemeenteraad.”