Liesbeth Homans (N-VA) heeft besloten dat ze vier burgemeesters niet gaat benoemen. Ze hebben volgens haar niet toelaatbare inbreuken gepleegd.

Het gaat om vier burgemeesters van faciliteitengemeenten. De Vlaamse minister van Binnenlands bestuur claimt dat ze duidelijke inbreuken hebben gedaan inzake de taalwetgeving.

“De oproepingsbrieven die de gemeente verstuurd heeft waren in de taal die de gemeente zelf gekozen heeft en dat mag niet. Het gaat om Vlaamse gemeentes en dat moeten ze beseffen. Inwoners die een brief in het Frans willen ontvangen moeten dat aanvragen, vier burgemeesters konden het niet laten deze toch gewoon te versturen.”

“De niet-benoemingsbesluiten liggen al klaar op mijn bureau, het is tijd dat deze mensen beseffen dat ze in Vlaanderen wonen. Ik wil geen communautaire rel starten maar ze moeten zich aan de Vlaamse regels houden en niet naar anderen schikken.”

De burgemeesters van Drogenbos, Sint-Genesius-Rode, Linkebeek en Wezembeek-Oppem zitten dus met een groot probleem.