Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) en het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties (CCOJB) dienen een klacht in bij Unia en de stad Aalst. Ze vinden het niet kunnen dat er op een wagen in de carnavalstoet de spot werd gedreven met de Joodse gemeenschap.

Een carnavalsgroep had als thema voor de praalwagen “Sabbatjoor 2019”. In het logo van de groep is een karikaturaal afgebeelde Joodse man te zien, met dollarbiljetten op de achtergrond. De mannen in kwestie hebben ook kromme neuzen. Dat meldt VRTNWS.

De Joodse organisaties dienen klacht in tegen de praalwagen. Ze verwijzen naar Nazi-spotprenten uit de jaren dertig van de vorige eeuw. “In een democratisch land heeft dit geen plaats in 2019, carnaval of niet”, klinkt het in een persbericht.

De organisaties wensen wel te benadrukken dat ze humor aanvaarden, maar dat er nu wel bepaalde grenzen overschreden zijn. Ze willen samenzitten met het Aalsterse stadsbestuur om “concrete afspreken overeen te komen voor de toekomst”.