NMBS krijgt zware verwijten uit politieke hoek. De overheidsinstantie zou maar al te vaak boetes op onmenselijke manieren innen.

Een zieke man heeft een aantal keren de trein gebruikt zonder een geldig ticket. De man met psychische problemen kijkt daardoor nu op tegen een monsterboete. Volgens sommigen zijn de boetes die de NMBS uitstuurt “onmenselijk hard”. Dat wordt in dit geval zeer pijnlijk duidelijk. Schepen Bieke Verlinden (SP.A) legt uit waarom het voorval in Leuven zo triest is.

“De man in kwestie nam enkele keren de trein zonder te betalen. Door zijn psychische toestand wist hij niet goed waarom hij zou moeten betalen. Ook aanmaningen die bij hem aankwamen begreep hij niet. Intussen heeft hij een boete van €30.000. Er wordt geen rekening gehouden met het feit dat hij niet kan vatten wat dit inhoudt.”

“Het is dringend nodig dat overheidsbedrijven zoals de NMBS op een menselijkere manier boetes innen. Deze 27-jarige man probeert zijn leven écht op de rails te krijgen. Omdat boetes aan de overheid nooit worden kwijtgescholden zal dit hem voorlopig zijn leven lang blijven achtervolgen.”