Maggie De Block besprak enkele dagen geleden een onderzoek dat ze zelf heeft laten voeren naar de toekenning van de humanitaire visa. Die toekenning gebeurde door Theo Francken. Volgens De Block was dat een systeem dat gedoemd was om te mislukken.

Dat meldt De Block in een interview met De Zondag. “Het systeem van Francken is de verkeerde kant op gegaan. En de misbruiken zijn daar het resultaat van.”

Open Vld was niet helemaal op de hoogte van de gebeurtenissen. “Niemand wist dat er tussenpersonen bestonden, maar hij mag sowieso alleen beslissen. Er was ook een stijging van het aantal visa, maar hij was niet transparant over zijn aanpak.”

Dat maakt De Block kwaad. “Ik heb de voorbije jaren geen commentaar gegeven. Hij was nog maar net vertrokken en hij maakte het mij meteen moeilijk over de open grenzen. Hij wilde zelf weg. Hij doet aan foute framing.”