In de Burgerschool in Roeselare is gisteren een vrouwelijke leerkracht van 23 jaar op staande voet ontslagen nadat een geluidsfragment viraal ging van een tirade tussen haar en een allochtone leerling.

In het audiofragment dat dateert van donderdagochtend is duidelijk te horen dat de discussie tussen een 13-jarige jongen en de leerkracht helemaal ontspoort en uitmondt in een heuse scheldpartij. De 23-jarige leerkracht gaf les als interim  in het tweede leerjaar BVL (Beroeps Voorbereidend Leerjaar) en had nog niet veel ervaring voor de klas. Het was niet de eerste keer dat er schermutselingen waren in haar klas en de directie was al op de hoogte van een mogelijk probleem.

“We kregen al verschillende signalen omtrent uitspraken die niet gepast zijn. We hebben daarna al gesprekken gehad met de leerkracht en probeerden haar tips te geven over hoe ze bepaalde situaties moest aanpakken. Wat er nu gebeurd is kan helemaal niet door de beugel en daarom grijpen we nu in” zegt schooldirecteur Patrick Vandaele in Het Belang van Limburg.

De betrokken leerling kreeg ook een (lichtere) sanctie en werd voor één dag geschorst. “Onze leerlingen moeten ook respect hebben voor onze leerkrachten. Het is aan ons ook om onze leerkrachten te beschermen” aldus directeur Vandaele.

Het geluidsfragment is te beluisteren op de website van Het Belang van Limburg: https://www.hbvl.be/cnt/dmf20190323_04276877/leerkracht-op-staande-voet-ontslagen-na-uitbarsting-in-klas-wat-ga-je-later-doen-een-bom-laten-ontploffen-en-allah-akbar-zeggen