Naar aanleiding van de opschudding met de praalwagen ‘sabbatjaar’ van de Aalsterse carnavalsgroep ‘De Vismooil’n’ overweegt Unesco nu het jaarlijkse folklorefeest te schrappen van haar lijst voor immaterieel cultureel erfgoed.

Unesco erkende het carnavalsfeest van Aalst in 2010 en dreigt nu het evenement te schrappen van hun lijst omdat er volgens sommigen een praalwagen antisemitische gevoelens opriep. De wagen met twee grote poppen met Joodse stereotypen werd niet gesmaakt door de Joodse gemeenschap en Burgemeester D’Haese kreeg heel wat klachten binnen.

Burgemeester D’Haese reageert in HLN als volgt op het nieuws: Aalstenaars zijn geen antisemieten, integendeel. Ik wil in een schrijven aan Unesco één en ander verduidelijken, in de hoop de organisatie volledig te informeren, tot redelijkheid aan te zetten en tot de juiste inzichten te brengen.”

De eventuele schrapping van Aalst Carnaval is echter nog niet voor meteen. In december komt het bevoegde comité samen in Colombia. Daarbij zou het een primeur zijn moest de schrapping effectief een feit worden. Volgens Jorijn Neyrinck van de Vlaamse Unesco Commissie is er nog nooit iets van de lijst gehaald en zijn er ook geen procedures voor om dit te doen. “Dit zou eerst moeten worden voorgelegd aan de Algemene Vergadering in juni 2020. Het kan allemaal nog wel even duren” zegt hij in HLN.