Op de luchthaven van Bali is vrijdag een Russische toerist aangehouden omdat hij probeerde een levende oerang-oetan voobij de bagagecontrole te krijgen. De aap zat verborgen in zijn reiskoffer.

De agenten van de Indonesische politie troffen het dier verdoofd en slapend aan in de rieten mand van Andrei Zhestkov (27), een Rus die na een vakantie op Bali wilde terugkeren naar zijn thuisland. Het ging om een jonge mannelijke aap die met allergiemedicatie was verdoofd. In de bagage van de aangehouden Rus trof men ook babyvoeding aan die bedoeld was voor de aap.

De Russische toerist verklaarde dat hij het dier als geschenk had gekregen van een vriend, eveneens een Russische toerist. Die zou de aap op zijn beurt hebben gekocht op een markt in Java voor 3000 dollar (2700 euro). De bewuste vriend die de oerang-oetan kocht was al eerder teruggekeerd naar Rusland.

De oerang-oetan is een beschermde diersoort en met uitsterven bedreigd. De man riskeert nu een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar.