Met enkele politieke stromingen op een zakdoek lijkt het zeer onduidelijk wie de volgende premier wordt. Enkele experts denken bij Het Nieuwsblad het antwoord te weten.

Twee politicologen van het VUB en het ULB leggen uit waarom ze denken dat Gwendolyn Rutten (Open VLD) het meeste kans heeft om de volgende premier te worden. “Elke partij kan met Open VLD door één deur, ze lijken van de partij te zullen zijn in elke mogelijke coalitie.”

“Een derde franstalige premier op rij lijkt echt niet mogelijk. Daarom moeten we quasi zeker naar de Vlaamse partijen kijken. We denken dat de kans van Rutten ongeveer 35% is. Helaas heeft niemand binnen de partij een écht uitgesproken mening om premier te worden.”

“Het zou evengoed Maggie De Block kunnen zijn, waarom niet? Enkele jaren terug haalde ze een pak meer stemmen dan Rutten of De Croo”, besluiten de experts.