De verwoestende brand die de Notre Dame in vlammen deed opgaan brengt in België heel wat nare herinneringen naar boven.

In Westkappele keken ze met lede ogen hoe de Notre Dame in Parijs in vuur en vlam stond. Voor hen was het extra triestig omdat ze aan hun eigen tragedie werden herinnerd.

Zes jaar geleden ging eveneens in de week voor Pasen de kerk van Westkappele ook in vlammen op. Tijdens renovatiewerken liep het toen mis. De voorzitter van de Kerkfabriek getuigt: “Het was als een horrorfilm om te bekijken. Alle nare gedachten kwamen terug boven.”

“Het was een echte verschrikking. Alsof ik onze eigen tragedie een tweede keer moest beleven”, zegt de man vol emotie. De Sint-Niklaaskerk in Westkappele zit nu in de laatste fase qua renovatie. In december zou ze weer in gebruik gaan.

“Het is ongelofelijk hoe zeer de mensen meeleven. Toen bij ons en nu met Parijs. Zelfs mensen zonder enige vorm van geloof worden geraakt.”