In het verkiezingsprogramma KIES19 op Radio 1 gingen Freya Van den Bossche (sp.a) en Carina Van Cauter (Open VLD) in debat over de wachtlijsten in de jeugdhulp. In 2017 stonden er 5300 kinderen op de wachtlijst voor hulp.

Het probleem ligt volgens Van den Bossche voornamelijk bij een gebrek aan middelen. sp.a wil de wachtlijsten volledig wegwerken door grote investeringen in de zorgsector. “Om de wachtlijsten in de jeugdzorg weg te werken heb je 326 miljoen euro nodig. Dit is voor ons een absolute prioriteit. Wij willen 1.6 miljard euro budgetteren om alle wachtlijsten, ook die voor mensen met een beperking, weg te werken”.

Volgens Van Cauter ligt de oplossing vooral bij een betere samenwerking in de sector en meer inzetten op detectie en preventiemaatregelen. Hierdoor kan er efficiënter worden gewerkt waardoor er minder moet worden geïnvesteerd.