Ontslagnemend federaal minister Maggie De Block (Open Vld) nam het in het verkiezingsdebat KIES19 op Radio 1 op tegen NVA-kamerlid Valerie Van Peel over het thema gezondheidszorg.

De visies van de twee politica liggen haaks op mekaar. Volgens De Block zijn de bevoegdheden inzake gezondheidszorg te veel versnipperd waardoor verschillende dossiers geblokkeerd blijven liggen. Hervormingen verlopen te traag en te moeizaam omdat er geen hiërarchie is tussen de verschillende niveau’s. De Block wil daarom een meer homogeen bevoegdheidspakket op federaal niveau. “Als het echt gaat over volksgezondheid – en niet alleen over gezondheidszorg – moet men grootschalig kunnen werken”, aldus De Block.

Valerie Van Peel wil juist alles naar de regio’s brengen. “We zien dat de taalgrens ook echt de zorggrens is. Veel van mevrouw De Block haar grote werven zijn net op die taalgrens gestoten. De artsenquota bijvoorbeeld, het overtal aan artsen die wij allemaal meebetalen. Waarom zou je blijven vechten op federaal niveau tegen al die verschillen?”, aldus Van Peel.