Het politieke praatprogramma ‘De Zevende Dag’ organiseerde zondag ‘het grote besparingsdebat’ en nodigde vijf partijen uit om hun visie te geven over het in evenwicht brengen van de federale begroting.

Na de belofte van Premier Michel aan de Europese Commissie dat de begroting in evenwicht zal zijn tegen 2021, is het aan de verschillende partijen om uit te leggen hoe ze dit willen verwezenlijken. De partijen aan de linkerzijde en rechterzijde zaten letterlijk tegenover elkaar en spaarden elkaar niet op één week voor de verkiezingen.

Vooral kandidaat premier Jan Jambon (N-VA) hakte er stevig in en richtte zijn pijlen ook deze keer weer op Meyrem Almaci (Groen): “Het sprookje van “we gaan een clubje rijken belasten” om al de zotternijen van groen-rood te betalen… daar geloof ik niet in. En al zeker niet in een vermogenskadaster. Ik ben burgemeester van een grensgemeente waar 10% van de bevolking uit Nederland komt. Die Nederlanders kwamen naar hier toen men in Nederland die maatregelen nam die linkse partijen vandaag bij ons voorstellen. Vermogenstaksen eindigen steeds bij de middenklasse.”

Almaci hekelt de vijandige verkiezingsstrategie van N-VA en verwijt Jambon bewust angst te zaaien vanuit electorale belangen: “U mag mensen proberen bang maken, een karikatuur van ons maken, maar wij gaan de druk op de middenklasse niet verhogen. Men probeert het debat over het eigen falen van de afgelopen legislatuur naar ons door te schuiven”.