De live uitzending van het debatprogramma ‘De Zevende Dag’ op Eén werd zondagvoormiddag een tijdje verstoord door een actie van een groep klimaatstrijders vermomd als olifant.

Het debat tussen Guy Verhofstadt (Open Vld) en Geert Bourgeois (N-VA) over Europa verliep lichtelijk anders dan gepland. Tijdens het gesprek stonden plots een groep actievoerders recht die zich tussen het publiek hadden verstopt. Ze vermomden zich met een olifantenmasker, hadden t-shirts aan met slogans op en gooiden met confetti en pamfletten. Nadien gingen ze ostentatief op de grond liggen. Het veiligheidspersoneel van de vrt moest de actievoerders van de set verwijderen.

Guy Verhofstadt en Geert Bourgeois probeerden aanvankelijk nog hun betoog gewoon verder te zetten en de actievoerders te negeren maar uiteindelijk moest het debat toch even worden stilgelegd. Verhofstadt maakte zich boos op de activisten en reageerde gevat: “Die mensen zouden één ding moeten beseffen: in plaats van hier op de grond te komen liggen, zouden ze beter pro Europa werken. De klimaatproblematiek kan enkel en alleen opgelost worden door meer Europa”.

De activisten zijn lid van de protestbeweging Extinction Rebellion, dat in verschillende landen actief is. Ze komen met geweldloos verzet op voor de strijd tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit.