In de rechtbank van Hasselt kwam woensdag de zaak voor van  Balenaar J.V. (30) die in een cel zwaar toegetakeld werd door een Lommelse politieagent nadat hij werd aangehouden.

De feiten dateren al van mei 2015. De politie van Lommel moest uitrukken naar de plaatselijke McDonalds nadat J.V. er een medewerker van het restaurant fysiek lastig viel. De man kon het niet verkroppen dat zijn kortingsbonnen enkel geldig waren in de drive-in. “Door mijn ADHD ben ik hevig van aanpak”, verklaarde de man achteraf.

Tijdens de overbrenging naar het politiekantoor liep het uit de hand. De man beweert dat hij enkel wat grapjes maakte die niet begrepen werden door de agenten omdat ze ‘te weining emotioneel intelligent waren’. De verdediging van de agent ziet het anders: “De man gedroeg zich arrogant, agressief en was dronken. Hij liegt van voor tot achter en schold de agenten uit voor onnozelaars en luieriken”.

Toen agenten de man in de cel wilden fouilleren, werd de geboeide dronkenman agressief en probeerde de agent te slaan en een kopstoot te geven. Op videobeelden is te zien hoe de agent met zes rake vuistslagen op het gezicht de man bewusteloos slaat en hoe hij wat later bloed overgeeft. De man daagt de agent voor de rechter omdat het geweld buiten proportie was. De verdediging wil vrijspraak wegens wettelijke zelfverdediging, uitlokking en onweerstaanbare drang.

De rechtbank zal een uitspraak doen op 19 juni, weet Het Nieuwsblad.