Zondag zijn het verkiezingen. De verwachting is dat het opnieuw moeilijke regeringsonderhandelingen gaan worden.

Journalist Rik Van Cauwelaert denkt dat N-VA best nog wel wil deelnemen aan de federale regering, nadat het er in december uitstapte. “De andere partijen beseffen dat ze het gekibbel van de voorbije vijf jaar niet nog eens willen meemaken, en dus zal alles op voorhand beter op papier gezet worden”, denkt Van Caluwaert in Knack.

“Jan Jambon weet ook wel dat er wonden zijn geslagen, hij probeert de banden weer aan te halen. Onlangs zat hij in ‘Ter Zake’ samen met Koen Geens (CD&V). Dat was geen debat, maar een samenspraak. Ik heb de indruk dat N-VA op de een of andere manier al informele contact heeft gehad met de PS over wat er na de verkiezingen moet gebeuren.”

“Ze weten wat er op hen afkomt en ze willen vermijden dat ze de PS pas voor het eerst aan de onderhandelingstafel ontmoeten. PS-voorzitter Elio Di Rupo heeft de deur op een kier gezet door een hervorming van de financieringswet te bepleiten. Dat is ook aan Vlaamse kant niet in dovemansoren gevallen.”

“De gezondheidszorg zou kunnen worden opgesplitst, en met de zesde staatshervorming is eigenlijk een beginnetje gemaakt van de splitsing van de sociale zekerheid. Het kindergeld is al overgegeven.”