Pascal Smet (sp.a) claimt dat hij als Brussels minister van Mobiliteit voor een mentaliteitswijziging heeft gezorgd.

“Vroeger zag ik dat de Brusselaars voor de kortste afstanden hun auto namen. Dat is nu niet meer”, zet Smet zijn claim kracht bij. “Soms moet je durven om een correct beleid door de strot van inwoners te rammen. De voetgangerszone in het centrum van de stad was ook eerst niet geliefd.”

“Nu kijkt men daar al heel anders naar. Als je mensen uit de wagen wil halen moet je of de infrastructuur aanpassen of aan hun geld zitten. Zo is dat nu eenmaal.”

Dat Smet één grote Brusselse gemeente wil zien en af wil van de 19 verschillende is nog geen breekpunt de komende periode. “Ik begrijp ook wel dat deze onderhandelingen en de uitvoering ervan veel tijd in beslag zullen nemen.”, besluit hij bij Radio 1.