Johan Vande Lanotte en Didier Reynders proberen een federale regering samen te stellen. Ze hopen snel rond te zijn.

Niet alleen op federaal niveau, ook op Vlaams niveau worden er onderhandelt over een nieuwe regering. N-VA praat daar met Vlaams Belang. “We moeten met hen kijken of het mogelijk is om te regeren”, stelt Jan Jambon vast bij ATV.

“De belangrijkste voorwaarde is dat je een regeerakkoord kan vormen, waar ook de anderen zich in kunnen terugvinden. We hebben immers nog twee andere partijen nodig. N-VA heeft over migratie bijvoorbeeld altijd gezegd dat elke buitenlander naar hier kan komen en Vlaming kan worden onder de Vlamingen, mits aanpassing en integreren. Daar wijken we niet vanaf. Maar ook socio-economisch zijn er nog verschillen tussen ons en Vlaams Belang.”

Intussen wil Jambon nog altijd premier worden van een federale regering. “We een slagkrachtig regeerakkoord. Dat is onze ambitie.