Jamal El Koua, is een Syriëstrijder uit Maaseik, die vorig jaar overleed. Sindsdien zaten zijn kinderen, een meisje van 4 en een jongetje van 2, alleen in in een kamp in Syrië, nadat ook hun moeder er begin dit jaar overleden was.

De kinderen zijn intussen terug bij hun familie in België. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren bekendgemaakt dat het veertien weeskinderen van jihadistische families uit Syrië gerepatrieerd heeft. Twaalf van hen waren Frans, twee van hen Nederlands. Het gaat om kinderen van een Nederlandse vrouw en een Belgische man.

In maart 2013 trok Jamal El Kou vanuit Maaseik naar Syrië. Hij ging er vechten voor IS waar hij specialist in zwaar geschut werd, zo weet Het Laatste Nieuws. De man kwam in april vorig jaar om het leven. Hij was toen al enkele jaren getrouwd met Karenia Vigdalis Justiana, een Antilliaanse uit Zwolle, die na haar bekering naar Syrië was getrokken. Zij kwam in januari om het leven na ondervoeding en een gebrek aan medische hulp. Daardoor bleven de twee kinderen alleen achter in het kamp.

Nu hebben de Fransen hen terug naar Nederland gebracht, waar ze wellicht ook snel met hun Limburgse familie zullen worden herenigd. Er zijn nog Belgische kinderen in Syrische kampen, maar die blijven daar voorlopig. “De politieke lijn die we volgen, is dat we inspanningen leveren om kinderen onder de tien jaar terug te brengen”, reageerde Buitenlandse Zaken gisteren. “Op individuele dossiers gaan we niet in.”

foto: archieffoto