Het Instituut voor Tropische Geneeskunde waarschuwt voor de gevaarlijke tijgermug. Er zijn dit jaar nog geen exemplaren gespot in ons land, maar dat wil niet zeggen dat de mug uit ons land verdwenen is.

Vorig jaar werd de exotische tijgermug op vijf plaatsen in ons land ontdekt. “Voorlopig hebben we nog geen tijgermuggen gespot op de locaties waar ze vorige zomer voorkwamen. Het lijkt erop dat tijgermuggen goed bestreden werden of er niet in geslaagd zijn om de winter in ons land te overbruggen”, vertelt Isra Deblauwe, die verantwoordelijk is voor de dagelijkse opvolging van het muggenmonitoring-project (MEMO) aan VTM-Nieuws.

Bij een onderzoek is vorig jaar gebleken dat tijgermuggen ons land bereiken via nieuwe toegangswegen in Frankrijk en Duitsland. In de provincies Luxemburg en Namen werden immers eitjes aangetroffen op snelwegparkings. Het was de eerste keer dat deze soort België op die manier bereikte. De verwachting is dat met de vakantie in zicht, de tijgermug opnieuw via het autoverkeer tot in ons land zal komen.

De Aziatische tijgermug is een klein zwartwit-gestreepte mug die pijnlijk kan steken. Ze kunnen virussen zoals dengue en chikungunya overdragen van mens op mens.