Bij Open VLD is de strijd om het voorzitterschap losgebarsten. En daar is ook een opvallende kandidaat bij.

Francesco Vanderjeugd (31) wil voorzitter van Open VLD worden. De West-Vlaming is ook zeker van stuk. “Ik heb een gesprek van twee uur met Gwendolyn Rutten achter de rug”, zegt hij in Het Laatste Nieuws. “Ik heb haar mijn visie toegelicht.”

Vanderjeugd is trouwens niet te spreken over Rutten. “Ik stond op verkiezingszondag bij de militanten. Die waren kwaad toen ze zei: ‘Nooit met het Vlaams Belang’. Er zitten geen belangers in onze rangen, maar ze hadden zoiets van: ‘Waarom zeg je dit nu al? Moeten we dat eerst niet wat laten bezinken?’ Maar zij wordt natuurlijk ook gepusht om snel te reageren.”

“Vroeger nam men ook meer de tijd, en ik vind dat je ook in deze tijden als voorzitter moet kunnen zeggen: wacht eens even, we gaan misschien wat later komen, maar we gaan wel een degelijk standpunt bepalen waar de basis zich ook in kan vinden.”