N-VA heeft Vlaams Belang uitgenodigd voor een derde gesprek. Het lijkt er dus steeds meer op dat formateur Bart De Wever een samenwerking met hen ernstig overweegt.

Opvallend is ook dat Sp.a en Groen niet zijn uitgenodigd voor een nieuw gesprek. Ook in de tweede gespreksronde wachtte N-VA met die uitnodiging tot het gesprek met Vlaams Belang was afgelopen.

Politicoloog Nicolas Bouteca zegt dat we hier nog een grote gevolgen moeten aan koppelen. “N-VA wil hiermee nogmaals tonen dat het wil luisteren naar de Vlaming, maar ik blijf ervan overtuigd dat het niet echt de bedoeling is om Vlaams Belang aan boord te halen. Het is ook een zinloze discussie, omdat CD&V en Open Vld niet bereid worden gevonden om mee te stappen.”

“Ik denk bovendien dat N-VA zelf ook niet met Vlaams Belang wil regeren. De partij zou daarmee haar argument verliezen dat een stem voor Vlaams Belang een verloren stem is”, zegt Bouteca aan Het Laatste Nieuws. “Pas als er meer duidelijkheid komt over wat er federaal mogelijk is, zal men overgaan tot de vorming van een regionale regering. Ik vermoed dat er federaal al gesprekken worden gevoerd tussen PS en N-VA.”