De voorbije dagen heeft het hard geregend. Je zou denken dat dit de watertekorten die we sinds vorige zomer hebben, wel zal aanvullen. Dat is ook zo, maar het werkt de watertekorten niet volledig weg.

Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij begint met goed nieuws. “De watertekorten liepen gelukkig ook niet meer op”, zegt ze in Het Nieuwsblad. De hittegolf van vorige zomer zorgde voor enorme tekorten in het grondwater.

We zijn nu negen maanden later en de tekorten zijn verre van aangevuld. Volgens Smet staat iets minder van veertig procent van de grondwaterstanden zeer laag. Een kwart is laag en ongeveer dertig procent is normaal voor de tijd van het jaar.

“Het regent wel veel, maar dat vult niet voldoende aan. Bovendien wordt het warmer, en dus verdampt het water sneller. De natuur is ook volop in gang geschoten en heeft veel water nodig. Komt daarbij dat stortbuien niet zo interessant zijn, want dan kan het water niet in de grond dringen. Het beste is een echt regenachtige dag”, besluit Smet.

Ze zegt ook dat het nog te vroeg om nu al te besluiten dat er straks weer een beperking komt op het watergebruik met de zomer in aantocht.