We zijn dik tegen twee weken na de verkiezingen en de regering in lopende zaken heeft nog een opmerkelijk besluit genomen. Zes IS-kinderen worden teruggebracht naar ons land.

Twee van zijn een 10-jarig meisje W.B en haar vier jaar oudere broer I.B. Ze werden in 2014 vanuit Brussel door hun ouders meegenomen. De beide ouders zijn in de strijd in Syrië gestorven. De kinderen staan er al sinds december 2017 alleen voor. De grootouders van de kinderen wonen in Brussel en willen hun kleinkinderen wel opvangen.

“We zijn blij en opgelucht”, luidt het in Het Nieuwsblad. “Op dit nieuws zitten we al vijf jaar te wachten. Maar we zullen pas echt vieren als de twee veilig voet hebben gezet op Belgische bodem.”

Er wordt ook een meisje van 18 jaar overgebracht. VRT-journalist Rudi Vranckx kent haar. “Ik heb haar in het kamp gezien toen ze zeventien jaar was”, reageert hij bij VRT. “Ze is door haar vader ontvoerd en naar Syrië gebracht. Daar werd ze uitgehuwelijkt aan IS-strijders. Het meisje is zwaar getraumatiseerd door de feiten. Zij wordt ook mee overgebracht.