Uit cijfers van het Antigifcentrum blijkt dat kinderen in ons land veel naar de e-sigaret grijpen. Dat blijft niet zonder gevolgen.

Het Antigifcentrum kreeg vorig jaar 119 oproepen binnen over vergiftiging met een e-sigaret. In 35% van de gevallen ging het over jonge kinderen. Dat staat te lezen in Het Laatste Nieuws.

In de meeste gevallen hadden de kinderen de vloeistof in de ‘vapors’ ingeslikt. Soms werd er ook gebeld omdat de vloeistof in contact was gekomen met de ogen. Die gevolgen zijn niet altijd even ernstig, alles hangt af van het nicotinegehalte en de vloeistof.

Toch blijft het opletten geblazen want bij een hoog nicotinegehalte en een gevaarlijke vloeistof zijn de gevolgen verschrikkelijk. Misselijkheid, braken, bleekheid, duizeligheid, hoofdpijn en hartkloppingen zijn mogelijke symptomen. In de ergste gevallen leidt de vloeistof zelfs tot epileptische aanvallen, hartritmestoornissen of ademhalingsproblemen.

Bij een kind kan een nicotinegehalte van 10 milligram al een ernstige vergiftiging veroorzaken. Het centrum ziet wel een daling. In 2017 kwamen nog 190 meldingen van vergiftiging met een e-sigaret binnen.