Koning Filip (59) was gisteren opvallend openhartig tegen schoolverlaters. De vorst vertelde er over zijn trauma.

Het is het voor het eerst dat koning Filip praat over zijn moeilijke jaren op school. “In mijn jeugd kende ik veel problemen op school. Ik voelde me slecht behandeld. Het was niet gemakkelijk voor mij.” De koning zei dat aan vroege schoolverlaters tussen de 15 en 19 jaar.

Koning Filip bracht in Brussel een bezoek aan ‘Out of the box’, een initiatief in Brussel voor vroege schoolverlaters. Ze worden daar één jaar opgevangen en terug voorbereid om hun examen af te leggen voor de middenjury.

Tussen de lijnen door kon Het Nieuwsblad afleiden dat koning Filip het moeilijk had met het tempo in het middelbaar onderwijs. “Er zijn verschillende vormen van intelligentie, en het school­systeem lijkt gemaakt voor uitsluitend één type. Maar sommige kinderen zijn pas op latere leeftijd klaar voor die aanpak. Ik denk dat dat mijn probleem was.”

Na zijn opleiding aan de Koninklijke Militaire School in Brussel, ging Filip studeren aan aan de universiteit van het Amerikaanse Stanford. “Twee van de mooiste jaren uit mijn leven”, zegt hij daar nu over.

Het is dan ook niet onlogisch dat de vorst eerder al besliste om kroonprinses Elisabeth in het buitenland te laten studeren. Hij wil zijn dochter een dergelijk trauma als hij meemaakte, besparen. Elisabeth gaat naar school in Wales, waar ze anoniem haar gangen kan gaan. Daar is ze niet de kroonprinses, maar gewoon ‘Lisa’.