Paul Magnette lanceerde gisteren het voorstel om een noodregering te installeren. Die zal dan minstens een jaar blijven.

Paul Magnette van de PS nodigde ook CD&V uit om deel te nemen aan die regering. In ‘De Ochtend’ op Radio reageerde CD&V-voorzitter Wouter Beke heel duidelijk op het voorstel.

Beke vreest dat de PS worstelt met de communisten, zo schrijft Het Laatste Nieuws. Hij wees erop dat de PS een grote fractie vormt in de Kamer en dus ook de verantwoordelijkheid heeft bij het vormen van een regering. “Iedereen moet beseffen dat de campagne voorbij is”, voegde hij er nog aan toe.

Maar ook Groen ziet een noodregering niet zitten. “PS neemt continu de vlucht vooruit. De campagne is gedaan; dit is noch de juiste methode, noch het juiste moment voor zo’n ideeën”, klinkt het in een korte reactie.

Bij N-VA wenst men niet te reageren, Vlaams Belang doet dat wel. “Dit is een coup tegen de Vlaamse democratie”, zegt Kamerlid en Vlaams Belang-ondervoorzitter Barbara Pas. “Ondanks het oorverdovende signaal van de Vlaamse kiezer is het nu al duidelijk dat men paarsgroen aangevuld met CD&V in de steigers probeert te zetten. Een linkse belasting- en immigratieregering dus, zonder democratisch draagvlak in Vlaanderen. Een dergelijke ‘noodregering’ getuigt van een absolute minachting voor de Vlaamse kiezer.”

En Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten wil eigenlijk liever geen woorden vuil maken aan het voorstel van de PS. “Soms zijn voorstellen zo compleet naast de kwestie, dat het gewoon geen zin heeft om er zelfs maar commentaar op te geven”, luidt het bij haar.