Grote zorgen om Maxime Meiland: “Kan leiden tot onterechte oordelen en diepe emotionele schade”

door: PMN
Maxime Meiland - Martin Meiland
Afbeelding bron: SBS Belgium

Maxime Meiland ligt onder vuur. Aanleiding is wat ze schreef in haar biografie. Daarin schrijft ze misbruikt te zijn geweest op haar vijftiende.
 

Een man las haar biografie en voelt zich aangesproken. Hij diende klacht in tegen Maxime Meiland voor smaad. Maxime krijgt nu heel wat negatieve reacties over zich heen.

Sébas Diekstra is de advocaat van Maxime. Op zijn Instagram Stories reageert hij op de hele zaak. “Een jong meisje dat slachtoffer wordt van verkrachting”, schrijft hij.

“Ze zou steun en begrip moeten ontvangen, maar in plaats daarvan wordt ze geconfronteerd met een golf van kritiek en twijfel. Onterecht wordt er gesuggereerd dat ze het incident zelf wilde, gebaseerd op het idee dat ze zich niet verzet heeft en zelfs enigszins heeft meegewerkt.”

Diekstra zegt dat ongeveer 70 procent van mensen die het slachtoffer geworden zijn van verkrachting “niet actief weerstand biedt tijdens het incident of zelfs meewerkt”.

“Dit kan leiden tot onterechte oordelen en diepe emotionele schade aan het slachtoffer door schaamte en isolatie. Secundaire victimisatie is een pijnlijke realiteit die optreedt wanneer slachtoffers van traumatische gebeurtenissen opnieuw lijden, niet door het incident zelf, maar door de manier waarop anderen reageren.”

“Het gaat om negatieve reacties en behandelingen die volgen, die een diepgaande impact kunnen hebben op hun herstel en algemene welzijn. Slachtoffers verliezen vaak hun vertrouwen in anderen en in de maatschappij, waardoor ze zich nog meer geïsoleerd en machteloos voelen.”