Bestuurders zijn gewaarschuwd: 'Hoge boetes en mogelijk zelfs gevangenisstraf'

door: MRO
bestuurder
Afbeelding bron: pexels

Mensen die het rode licht aan een spooroverweg negeren en toch nog snel oversteken met een naderende trein, het blijft een belangrijk probleem. Wie dit doet speelt met zijn leven, bestuurders riskeren dan ook zeer strenge straffen. 

Recent was er nog opschudding toen een vrouw met een baby een gesloten spoorwegovergang overstak. Thomas Baeken, woordvoerder bij Infrabel, krijgt er rillingen van. "Fietsers, voetgangers, automobilisten, allemaal mensen die stuk voor stuk hun leven riskeren. En voor wat eigenlijk, voor 1 of 2 minuten tijdwinst? Dat is onbegrijpelijk."

Wie de rode lichten aan een spoorwegovergang negeert en toch nog snel oversteekt, kan dan ook zeer streng gestraft worden. "De boetes kunnen zeer hoog zijn", benadrukt Thomas Baeken bij VTM Nieuws.

"Als je het rode licht aan een spooroverweg negeert, is dat een zeer zware verkeersovertreding, categorie 4. Als je dat met de auto doet, riskeer je je rijbewijs kwijt te geraken, je riskeert boetes die in de honderden euro's kunnen oplopen en zelfs een gevangenisstraf behoort tot de mogelijkheden."

Spoorlopen

Ook spoorlopers vormen een probleem. Het is verboden om op of langs de sporen te lopen, dit is levensgevaarlijk en zorgt voor heel wat vertragingen voor het treinverkeer. Infrabel neemt tal van preventiemaatregelen, waaronder struikelmatten, intelligente omheiningen en camera's langs sporen.

Infrabel plaatste enkele getuigenissen online om mensen te waarschuwen voor de gevaren van spoorlopen.