Nog veel nood aan hulp na de overstromingen: "Mensen vragen sinds kort opnieuw eten"

door: WVDS
overstroming Wallonië
Afbeelding bron: Johan Hermans

Anderhalve maand na de overstromingen is de nood aan hulp nog bijzonder groot in Wallonië. Johan Hermans ging al 11 keer ter plaatse om te helpen en getuigt over de schrijnende situatie.

"Wij zijn op 21 juli voor het eerst naar Jemelle geweest, een dorp bij Rochefort. Ik heb daar keukens helpen uitbreken, slaapkamers op straat gezet. Daar was het goed georganiseerd, maar dat is niet overal zo", vertelt Johan aan onze redactie.

"Wij zijn bij een familie geweest die moeilijk te bereiken was via een klein bruggetje waar maximum 2 ton over mocht. Daar ligt nog altijd afval bergen hoog. Je kan je niet inbeelden welke massa afval daar ligt."

Volgens Johan kan de hulpverlening beter. "Wij zijn al 11 keer geweest en wij zien zeer weinig van overheidsorganisaties en NGO's ter plaatse. Wij zien hen af en toe eens met een tablet van deur tot deur gaan en vragen wat mensen nodig hebben.  Als wij een week later hier aan de mensen over vragen, dan vertellen ze dat ze wel verteld hebben aan het Rode Kruis wat ze nodig hebben, maar dat ze geen respons hebben gekregen."

"Er wordt sinds kort opnieuw naar eten gevraagd door de mensen. Er zijn wel keukens van het leger en er wordt ook wel gekookt door vrijwilligers, maar er zijn toch mensen die niet bereikt worden. Zij krijgen een maaltijd van het leger, maar zij snakken ook wel eens naar iets anders."

Johan heeft een crowdfunding op poten gezet om de slachtoffers van de overstromingen te helpen. Wie een steentje wil bijdragen, kan dat via deze link.

"Wij hebben een aantal oproepen gedaan om mensen te motiveren om zaken die ze niet gebruiken te geven en dat begint stilaan te lopen. Er zijn zelfs mensen die in de supermarkt een tweede kar nemen en vol laden en dat brengen om mee te nemen."

Download onze gratis app via deze link