Schooldirectrice die gaat helpen na overstromingen diep geraakt: 'Beelden om nooit te vergeten'

door: MRO
Wateroverlast - overstromingen
Afbeelding bron: Photonews

Karien Roels is directrice in de Sint-Jozelfsschool in Wemmel. Ze ging na de overstromingen, samen met enkele leerkrachten, hulp bieden in het dorpje Kinkempois en was zwaar onder de indruk van wat ze zag.

"Naar aanleiding van de overstromingen in ons land ben ik 2 weken geleden met de hulp van een aantal leerkrachten met een volle auto richting Luik gereden naar een klein dorpje Kinkempois (Angleur) om de lokale bevolking hulp te bieden", doet Karien haar verhaal.

"We waren geladen met drinkwater, limonade, beschuiten, confituur, melk, wafels, koekjes, kuisproducten enz. We werden daar hartelijk onthaald. De verhalen die de mensen vertelden, blijven hangen. Leerkrachten vangen bij hen thuis kinderen uit kansarme gezinnen op die daar wonen terwijl de gezinnen er alles aan doen om door de ravage te geraken."

"Sommige straten ruiken enorm naar mazout door losgeslagen ketels. Met modder besmeurde mensen kregen een lach op hun gezicht wanneer ze een pak wafels kregen en drinkwater, we ontmoetten een 'kotmadam' die met haar studenten aan het opruimen was. Een oud dametje van 83 loopt, na het krijgen van eten, drinken en poetsproducten achter ons aan om ons een zak wol te geven die ze had kunnen redden om ons te bedanken, 'misschien konden wij er nog iets mee maken', waren haar woorden."

"Bovenburen vangen de mensen op die op de benedenverdieping wonen, kinderen spelen tussen het puin en 's avonds zit veel volk buiten op straat omdat de huizen binnen vochtig zijn, er geen elektriciteit is, het meubilair buiten staat en ze daar een beetje licht hebben van de straatverlichting."

"De mensen helpen elkaar en vinden elkaar in deze chaos. Ze zijn heel dankbaar voor de solidariteit die er heerst. Een man bood ons zelfs een glas wijn aan. Beelden om niet meer te vergeten."

Karien kwam in contact met leerkrachten en directie van enkele schooltjes in Angleur en Kinkempois en besloot een steunactie voor hen op te starten. 

"Met enkele scholen van onze scholengroep, leerkrachten en directies zijn we momenteel materiaal aan het verzamelen om die schooltjes te helpen. Er is veel solidariteit, maar toch blijven de noden hoog. De schoolkinderen hebben recht op degelijk educatief materiaal en dat kost centjes. Voor scholen is het sowieso al niet eenvoudig om alle eindjes aan elkaar te knopen, laat staan in deze omstandigheden", verduidelijkt de directrice.

Wie de actie wil steunen, vindt meer informatie via deze link: Scholen helpen scholen in Luik - Steunactie.