Thuisverpleegkundigen luiden alarmbel: “Ziekenhuizen kunnen patiënten niet meer naar huis sturen”

door: WVDS
verpleegster woonzorgcentrum
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Ziekenhuizen kunnen momenteel patiënten niet meer naar huis sturen omdat er geen medische opvang mogelijk is, zo trekken de thuisverpleegkundigen aan de alarmbel. De sector van thuisverpleegkundigen vraagt voor bijkomende ondersteuning omdat ze momenteel meer opdrachten krijgen dan ze aankunnen. 

“Vanuit de thuiszorg is er nood aan ondersteuning. Met de vierde golf is er een veel grotere uitval van verpleegkundigen, zowel zelfstandigen als in loondienst. Ze zijn zelf besmet of door hun kinderen besmet geraakt, waardoor ze thuis zitten.” 

“Dat fenomeen hebben we nog in geen enkele golf meegemaakt. De helft van onze mensen zit momenteel thuis omdat hun kinderen besmet zijn en ze mee in quarantaine moeten gaan”, vertelt Ronny Pascal, Coördinator VP Service die heel wat thuisverpleegkundigen vertegenwoordigt, aan Redactie24.

“Het grote probleem begint zich nu thuis te vormen. We zien dat de grote ziekenhuizen hun patiënten niet meer naar huis kunnen sturen omdat er geen opvang mogelijk is thuis. En die problematiek wordt nergens aangekaart. De mensen van de thuiszorg trekken daarom nu ook aan de alarmbel.”

Beroep aantrekkelijk maken

“We zoeken nu zelf naar oplossingen. Zo doen we oproepen aan alle verpleegkundigen om een beurtsystemen op te zetten met verpleegkundigen die er nog een patiënt kunnen bijnemen. Maar men zou beter nadenken over een oplossing op langere termijn.”

“Maak het beroep van verpleegkundige opnieuw aantrekkelijk en zorg dat zij een fatsoenlijk loon hebben. Thuisverpleegkundigen zijn sociaal ingesteld en gaan nu niet de straat op om zaken te eisen. Maar er is nu wel hulp nodig om mensen in hun thuissituatie op te vangen.”

“Misschien moet de overheid zelf schakelzorgcentra opstarten, waar patiënten die niet meer in een ziekenhuis thuishoren, een periode opgevangen kunnen worden. Wij kunnen spijtig genoeg momenteel niet tegemoetkomen aan de grote vraag van ziekenhuizen om mensen thuis op te vangen.”

Overheid zorgde voor vals gevoel van veiligheid

“De overheid heeft gezorgd voor een vals gevoel van veiligheid. Veel mensen denken: ‘Ik moet geen mondmasker meer opzetten’, maar iedereen had dat beter wel blijven doen om anderen in je buurt ook te beschermen.”

“We gaan ook de vraag stellen aan de overheid om een extra vergoeding te voorzien voor de verpleegkundigen die zich hier extra voor willen inzetten, want het risico dat ze lopen is natuurlijk veel groter momenteel. Net zoals verpleegkundigen ook extra vergoed worden in een vaccinatie- of testcentrum.”

“De thuisverpleegkundigen die in de vaccinatiecentra werken, worden ook gemist bij de patiënten thuis. Het besluit is dat eerstelijnshelpers te veel opdrachten krijgen momenteel om alles in te vullen.”