In Wallonië is de toestand na overstromingen nog dramatisch: "Mensen hebben hulp nodig"

door: WVDS
Trooz - wateroverlast - overstromingen
Afbeelding bron: Photonews

Na de watersnood is de toestand in sommige van de getroffen gebieden in Wallonië nog steeds dramatisch. Johan Hermans ging al vaak hulp bieden en schetst met welke problemen de mensen nog steeds kampen.

Het is intussen zeer koud en voor veel mensen in de door overstromingen getroffen gebieden is het bijzonder moeilijk om hun huis te verwarmen.

“Het makkelijkste is om elektrische vuurtjes te gebruiken, maar die verbruiken veel. Zij betalen nu een rekening voor twee maanden elektriciteit wat ze normaal betalen voor een gans jaar", vertelt Johan Hermans aan Redactie24.

“Veel schoorstenen moeten ook opnieuw uitgekuist worden vooraleer er een houtstoof of kolenstoof kan ingezet worden."

"Een pelletkachel kan, maar is dan weer duur in aankoop. Wij krijgen veelal oudere mazoutkacheltjes van mensen, maar die moeten getest worden of ze nog veilig zijn en mazout geeft altijd wel een bepaalde geur af.”

Elektrische installaties

Vaak zijn er problemen met de elektrische installaties. “Ik ben thuis in al wat elektriciteit is en nu ben ik met een aantal collega’s en federaties aan het kijken wat er kan gebeuren om mensen te helpen met hun elektrische installatie.”

“Heel de installatie is vaak onbruikbaar geworden. Stopcontacten en schakelaars zijn aan het oxideren en moeten vervangen worden. Dat moet er allemaal uit omdat het niet meer veilig is. Daarvoor zijn we aan het kijken hoe we daarbij kunnen helpen.”

Winkels

Nog altijd worden er goederen aan de mensen geschonken en daar zijn ze zeer blij mee. “De mensen ter plaatse zijn heel blij met de spullen die we tot bij hen brengen. Wanneer wij bijvoorbeeld al is het maar een koffiezet meenemen voor de mensen, dan hoeven ze daar hun centen al niet in steken.“

“Wij ondervinden dat op veel plaatsen niet alle winkels open zijn en als ze al open zijn, dan is het aanbod beperkt. Bovendien stijgen de prijzen van de producten ginder ook omwille van de schaarste en op de plaatsen waar wij komen zijn het veelal mensen die minder begoed zijn. Die hebben hulp nodig.”