“Als er niets verandert aan het huidige beleid, zitten we in februari of maart in de problemen”

door: BVDO
Alexander De Croo na het Overlegcomité
Afbeelding bron: Photonews

De Britse variant blijft voor de nodige zorgen bij de experts zorgen. Ook viroloog Marc Van Ranst houdt zijn hart vast met wat er kan gebeuren. 

De Britse variant is wel degelijk besmettelijker dan de gewone variant. "In België komen we uit op 65 procent met de cijfers die voorhanden zijn”, zegt Van Ranst in ‘De Afspraak’.

De Brtise variant uitschakelen lijkt al onbegonnen werk geworden. “We moeten goed beseffen dat de Britse variant die hier al een tijd aanwezig is, flink besmettelijk is. Deze variant wil je zo veel mogelijk buiten houden. Uit analyses blijkt duidelijk dat die variant geïmporteerd is bij reizen rond Kerstmis.” 

De grote vrees is dat de Britse variant de dominante verspreider van het virus wordt. "Als er niks verandert aan het huidige beleid, zitten we in februari of maart in de problemen. Dan zouden we aan een reproductiewaarde komen van 1,65. Dat betekent dat 10 mensen die besmet zijn, 16 mensen besmetten."

En dat cijfer is verontrustend als je het vergelijkt met wat er momenteel aan de gang is in het Verenigd Koninkrijk. "Dat komt overeen met de piek van de tweede golf en dat is meer dan in het Verenigd Koninkrijk, waar ze aan 1,4 zitten."