"Beperkte sociale bubbel blijft cruciaal in strijd tegen corona"

door: COS

De regel van ‘de bubbel van vijf’ in strijd tegen het coronavirus stoot velen tegen de borst. Op de persconferentie van het crisiscentrum van vandaag wijst Steven Van Gucht echter opnieuw op het belang van beperkte sociale contacten.

Hij is ervan overtuigd dat het aantal mensen met wie je dicht contact hebt beperken een van de allerbelangrijkste preventiemaatregelen is. Omdat het virus zich bij voorkeur spreidt bij dichte sociale interacties, is het vooral daar dat we het meeste moeten opletten. Volgens Van Gucht blijft de ‘bubbel van vijf’ dan ook een cruciaal concept.

“Het is een principe dat we ook in de komende weken en maanden zullen moeten blijven respecteren”, zegt Van Gucht. “Wanneer de cijfers in een meer gunstige zin gaan evolueren, is het misschien mogelijk dat die bubbel wat uitgebreid wordt, maar het principe van het beperken van je sociale contacten – want dat is waar die bubbel eigenlijk over gaat – dat blijft staan als een huis.”

Ook Marc Van Ranst is het eens met het belang van de beperkte sociale contacten. Op Twitter schrijft de viroloog dat het nog te vroeg is om de bubbels te vergroten.