Coronamoeheid in België: Waarom zijn we niet meer gemotiveerd om coronamaatregelen te volgen?

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

De coronamaatregelen beginnen voor heel wat mensen bijzonder zwaar te wegen. Dat blijkt uit de motivatiebarometer die stelt dat er een coronamoeheid optreedt. Maarten Vansteenkiste, professor motivatiepsychologie aan de UGent, legt uit hoe dit komt.

“Er begint een coronamoeheid op te treden en dat is op twee manieren af te leiden uit de motivatiebarometer. Met deze barometer volgen we de motivatie van mensen om de maatregelen te volgen alsook de mentale gezondheid van mensen en de factoren die daartoe bijdragen.”

“De motivatie om vrijwillig de maatregelen op te volgen, is nog nooit zo laag geweest. Slechts een op drie mensen is ten volle overtuigd van het belang om de maatregelen te volgen. Voor een toenemend aantal mensen voelt het momenteel aan als een groot karwei, een verplichting. De ‘moet’-ivatie neemt dus toe en het vrijwillig engagement neemt af”, aldus Maarten Vansteenkiste tegenover Redactie24.

“Als iets een verplicht nummer wordt, dan kost dat veel meer energie om vol te houden. En als je verleid wordt om af te wijken van de regels, ga je sneller daarop ingaan. Wanneer bijvoorbeeld iemand je uitnodigt voor een barbecue dan ga je sneller daarop ingaan omdat je energieniveau lager ligt om weerstand te bieden aan die verleidingen. Je zelfbeheersing stuikt gemakkelijker in elkaar.”

Mentale gezondheid

“Vanuit de psychologie wordt gezegd dat een aantal fundamentele psychologische behoeften cruciaal zijn voor het functioneren van onze mentale gezondheid. Er zijn twee behoeften die dezer dagen in toenemende mate gefrustreerd raken.”

“Autonomie is er één van. Hieronder valt dat je zelf keuzes kan maken, het gevoel van vrij te zijn, geen druk te voelen. Daarvan zien we in de metingen van de barometer dat die autonomie-bevrediging nu zelfs lager staat dan tijdens de lockdown, toen we als het ware gevangen zaten in ons kot.”

“Ook de relationele verbondenheid, de connecties die we  met andere mensen hebben, staat op het laagste peil sinds het begin van de metingen.”

Waarom is het zo belangrijk dat er aan die behoeften voldaan blijft? “We weten dat het een bron is van welbevinden.  Hoe meer hieraan is voldaan, hoe meer energie mensen hebben en des te beter ze gemotiveerd zullen blijven om de regels te volgen.”