"De regering waagt zich aan een gokje: Dit is spelen met levens"

door: BVDO
Dirk Devroey
Afbeelding bron: Canvas

Dirk Devroey, decaan van de Faculteit Geneeskunde en Farmacie aan de Brusselse VUB, begrijpt niet wat de regering nu aan het doen is. Ze nemen volgens hem een heel groot risico. 

Devroey had van het Overlegcomité strengere regels verwacht. De regering weet het volgens hem niet meer en neemt een gokje met de kerstvakantie. "Dat is precies wat de overheid nu doet: men wacht af. Men is hoopvol. Het is een gok. Op een voetbalmatch kan ik 5 euro vergokken. Maar hier spelen we met het leven van mensen die ziek worden, die depressief worden, die sterven”, zegt Devroey aan Het Laatste Nieuws. 

Volgens Devroey zijn de cijfers niet zo gunstig als we wel denken. Tijdens de zomervakantie zaten we met 5 nieuwe gevallen op 100.000 inwoners. “Nu zitten we aan 211. Oké, de scholen gaan nu dicht en dat is goed.” 

Het grote probleem is niet dat het verlof is, maar wel dat de feestdagen eraan komen. Een striktere avondklok was daarbij een handig hulpmiddel geweest. “Maar ik verwacht de komende tijd een aantal mini-lockdownfeestjes van mensen die hun familieleden toch gaan uitnodigen en waar de maatregelen met de voeten getreden zullen worden."