Dit heeft ook een impact op Steven Van Gucht: “Komt hard aan, onderschat het niet”

door: WVDS
Afbeelding bron: Photonews

De beslissingen die de Nationale Veiligheidsraad nam, komen er op basis van Celeval. Het nieuwe adviesorgaan van de federale regering is er één zonder Steven Van Gucht en Marc Van Ranst.

Wie wel nog het nieuwe adviesorgaan zit is Erika Vlieghe. “Zij is een infectioloog maar zij weet alles wat er moet te weten zijn en zij doet fantastisch werk. Zij is een belangrijke stem in Celeval”, legt Steven Van Gucht uit aan Redactie24.

“Er zitten ook andere mensen in die andere doelstellingen en zienswijzen hebben die ook gerechtvaardigd zijn. Het is nodig dat het advies multidisciplinair is.”

“Als je moet opboksen tegen heel wat andere meningen, dan heeft dat een impact op uw invloed. Ik en Marc Van Ranst zijn vervanger, wij kunnen opgeroepen worden wanneer de persoon die wij vervangen niet beschikbaar is. We volgen de discussies, maar we hebben geen stemrecht.”

Slopend

“Dit duurt zeer lang en het wordt slopend voor iedereen en de taak wordt altijd ondankbaarder. In de eerste golf hebben we zwaar ingegrepen en voelde je nog wel een zekere dankbaarheid, maar dat is voor een stuk weggeëbd.”

“Als er open brieven worden gepubliceerd waarin de legitimiteit en zelfs de integriteit van experten in vraag wordt gesteld zonder dat daar echt goede argumenten voor zijn, dan zijn dat zaken die een impact hebben.”

“Wij doen dat allemaal gratis. Ik moet telkens zien dat er iemand toch op zijn minst mijn kilometervergoeding betaalt, dat is het minste wat ik vraag. Dan komt dit hard aan, je mag dat niet onderschatten en we hebben nog een lange weg te gaan. Ik denk dat we halverwege zitten in deze crisis.”