Experts gaan per maand bepalen met hoeveel mensen we nauw contact mogen hebben en er komt een epidemiebarometer

door: PMN
Premier Sophie Wilmès
Afbeelding bron: Photonews

Woensdag was er een nieuwe Nationale Veiligheidsraad. Premier Sophie Wilmès kondigde enkele nieuwigheden aan, zoals dat ook verwacht was.

De bedoeling is dat er een langetermijnvisie komt. Het allerbelangrijkste blijft om de basisregels te volgen: regelmatig handen wassen, activiteiten buiten organiseren, bescherm kwetsbare mensen, afstand van 1,5 meter bewaren en mondmasker dragen als je die afstand niet kan bewaren. 

Je mag niet meer dan tien personen op dezelfde plaats zien, kinderen niet meegerekend. Nauwe contacten zoveel beperken. Er komt een referentiecijfer dat varieert tussen 1 en 5, afhankelijk van de situatie. Je mag dan met 1 tot 5 personen buiten je gezin de afstandsregel niet respecteren en een nauw contact hebben. Dat cijfer zal elke maand aangepast worden. Bij alle andere contacten geldt afstand bewaren van 1,5 meter.

epidemiebarometer

Overal een mondmasker verplichten dragen is onnodig. Vanaf 1 oktober is een mondmasker niet meer verplicht op plaatsen waar je afstand kan bewaren. Wel nog mondmasker verplicht op openbaar vervoer, winkels en bioscopen. Voor evenementen met publiek blijft er limiet met 200 personen in huis en 400 personen buiten.

Experts werken ook nog aan een epidemiebarometer. Die zal zo werken dat hoe ernstiger de situatie wordt, hoe minder er mag. De barometer zal zich baseren op het aantal ziekenhuisopnames. Het is heel belangrijk om de ziekenhuisopnames onder controle te houden.