Experts jubelen over werking van coronavaccin: "Dit is een tien op tien"

door: STS
coronavaccin Pfizer Biontech
Afbeelding bron: Mike Mareen / Shutterstock.com

Het vaccin dat Pfizer en BioNTech gemaakt hebben, biedt binnen de tien dagen na toediening een sterke bescherming tegen het coronavirus. Dat blijkt uit documenten die het Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenagentschap heeft gepubliceerd.

Vorige maand maakten de bedrijven al bekend dat hun vaccin in 95% van de gevallen werkzaam is, bij toediening van twee dosissen.

Belangrijk is ook dat het vaccin goed bleek te werken bij uiteenlopende vrijwilligers. Ras, geslacht, leeftijd of gewicht speelden geen rol. "Dit is hoe een tien op tien voor een vaccin eruitziet", citeert The New York Times een immunoloog van de Universiteit van Yale.

Tweede dosis vaccin

Bij de groep vrijwilligers die het vaccin kreeg, nam het aantal nieuwe besmettingen zo'n tien dagen na toediening snel af. In de groep vrijwilligers die een placebo toegediend kreeg, bleef het aantal nieuwe besmettingen stijgen. Het is echter niet duidelijk hoe lang de bescherming van de eerste dosis duurt, hetgeen het belang van de tweede dosis onderlijnt. Die tweede dosis geeft het immuunsysteem een enorme, langdurige boost.