Geen Overlegcomité, geen versoepelingen: Wat is er aan de hand?

door: STS
alexander de croo tijdens het overlegcomité
Afbeelding bron: Photonews

Het Overlegcomité dat op de agenda stond, zal niet doorgaan. Dat betekent dat we sowieso nog een tijdje in code geel blijven.

Vrijdag 22 april was vooruitgeschoven als datum waarop er een nieuw Overlegcomité zou plaatsvinden. Maar dat gaat niet door, meldt La Dernière Heure.

Het voor onbepaalde tijd uitstellen van het Overlegcomité zou binnen de regering als een logische zet beschouwd worden omdat de epidemiologische situatie niet ernstig genoeg is om naar code oranje te gaan, maar ook niet goed genoeg is code geel af te schaffen.

De laatste cijfers van Sciensano tonen dat er nu gemiddeld 199 mensen per dag met Covid worden opgenomen in het ziekenhuis. Dat is eigenlijk code oranje op de coronabarometer, wegens meer dan 65 ziekenhuisopnames per dag.

Van de 3.167 coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen er 189 op intensieve zorgen. Dat is onder de 300 en betekent code geel.

Mondmasker

Een en ander betekent dat enkele coronamaatregelen van kracht blijven, zoals de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer. Bij een bezoek aan het ziekenhuis, de dokter, een kinesitherapeut of een apotheek is het eveneens nog verplicht om een masker te dragen.