Geert Molenberghs bidt dat het zover niet komt: "Dat is het laatste redmiddel"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Biostatisticus Geert Molenberghs noemt het verplicht vaccineren van het personeel in de woonzorgcentra een laatste redmiddel. Hij hoopt echter dat het zover niet hoeft te komen.

"Stel je voor dat het na een tijd echt niet lukt om de vaccinatiegraad te verhogen met geen enkel ander - vrijwillig - middel, dan is het een optie die overwogen kan worden", zei Molenberghs op Radio 1.

"Voor alle duidelijkheid: dit heeft ook nadelen. Het is veel beter wanneer mensen gemotiveerd zijn en uit eigen beweging, op basis van goede argumenten en informatie, kiezen voor een vaccin."

"Het voordeel is dat er een lokale vorm van groepsimmuniteit ontstaat in een woonzorgcentrum, waarbinnen activiteiten kunnen, waarin een vrijer leven kan plaatsvinden. De vaccinatiebereidheid bij rusthuisbewoners en -personeel is wel degelijk zeer hoog in Vlaanderen. In Brussel is er wel een probleem, en ik denk dat dit vooral met informatie en desinformatie te maken heeft. De correcte informatie moet op een vertrouwen wekkende manier worden overgebracht."