Grote verandering op komst? Marc Van Ranst trekt belangrijke conclusie over de bubbel van vijf

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Marc Van Ranst heeft op sociale media teruggeblikt op de maatregelen tegen het coronavirus; sommige vond hij goed, andere vond hij slecht.

"De beslissing om op 1 juli (tegen het advies van de experten) over te gaan naar de wisselende bubbels van 15 personen was geen goede beslissing", stelt Van Ranst in een bericht op Facebook. "Op 1 juli waren er gemiddeld 87 besmettingen per dag. Op 13 juli staat de teller op 116 nieuwe besmettingen per dag en begint de curve van het aantal besmettingen sneller en sneller weer te stijgen."

"De beslissing om op 29 juli (op advies van de experten) de sociale contacten terug te schroeven naar de 5 vaste contacten per gezin, was de juiste beslissing."

Bubbel van vijf

"Crisismanagement van een pandemie is niet eenvoudig. Een foute beslissing doet de curve stijgen, de juiste beslissing doet de curve dalen. Experten doen hun best om de regering zo goed mogelijk te adviseren. En dan kan de regering beslissen om dat advies te volgen of niet te volgen. Er is echter draagvlak bij een bevolking nodig om de inspanningen vol te kunnen houden. Die vijf vaste contacten per gezin blijkt te moeilijk om in de praktijk lang vol te houden", besluit Van Ranst.