Het Geneesmiddelenagenstschap richt expertencommissie op voor coronavaccin

door: SLO

Binnen het Geneesmiddelenagentschap is een expertencommissie opgericht om zich over de aankoop van de coronavaccins te ontfermen. Want wie zal dit vaccin uiteindelijk gaan financieren en wanneer kunnen we het verwachten?

De Europese Commissie staat in direct verband op vlak van de leiding van het vaccin als ook de financiële verantwoordelijkheid. Er zal dus geen directe aankoop plaatsvinden door België. In Europa is er dus gekozen voor een gecentraliseerde aankoop. Individuele landen kunnen wel beslissen om een bepaald vaccin te weigeren.

De Europese commissie heeft namelijk beslist op een optie te nemen op verschillende vaccins. Zo is er momenteel bij AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi en GSK een bestelling geplaatst. De favoriet is AstraZeneca, hun vaccin wordt in de zwaar getroffen gebieden reeds uitgerold op grote schaal.

Het vaccin toedienen aan de zorgverstrekkers en zorgbehoevenden zal absolute prioriteit zijn. Van zodra er een vaccin is beloven medische experten dat alles terug naar het oude normaal zal terugkeren. Viroloog Marc Van Ranst is eerder sceptisch over de snelheid waaraan men een vaccin verwacht. Volgens hem verwacht hij pas een werkbaar vaccin midden 2021.

Tags