Hoe gaat de coronavaccinatie op langere termijn evolueren? Steven Van Gucht geeft zijn mening

door: WVDS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: VRT nieuws

De eerste vaccinaties dateren ondertussen al van een jaar geleden. En de derde prik is al een feit voor een deel van de bevolking. Maar hoe gaat de vaccinatie evolueren op langere termijn? Steven Van Gucht geeft zijn mening aan onze redactie.

“Dat is heel moeilijk te zeggen. Dat kan alle kanten uitgaan. In het meest straffe scenario zal je jaarlijks een vaccinatie tegen corona moeten halen. En dat zal vooral zijn voor de specifieke risicogroepen van de bevolking.”

“Het hoeft niet noodzakelijk zo te zijn. Het zou ook kunnen dat je door de drie dosissen een stevige langdurige immuniteit gaat krijgen. Als het virus niet erg gaat afwijken, zou het kunnen dat de vierde prik pas binnen twee of drie jaar moet gezet worden. Dat kunnen we nu onmogelijk al inschatten.”

Bijwerkingen van de vaccins

“Er zijn bepaalde neveneffecten. Met AstraZeneca en Johnson & Johnson is er uitzonderlijk het probleem van de bloedklonters. Met Pfizer en Moderna zie je af en toe al eens een allergische reactie. Bij jonge mannen zie je af en toe een hartspierontsteking. Dat klinkt veel erger dan het eigenlijk is. En meestal genezen ze daar heel snel vanzelf van.”

Miljarden vaccinaties

“Wereldwijd zijn er ondertussen al 6.7 miljard vaccin dosissen toegediend. We zien in statistieken dat ernstige nevenwerkingen zeer zeldzaam zijn. Bovendien weegt het risico helemaal niet op tegen alle voordelen die je krijgt door het vaccin. 

“De argumenten dat we de neveneffecten van het vaccin niet zouden kennen, worden alsmaar zwakker, want ondertussen zijn sommige mensen al een jaar geleden ingeënt. We blijven dit monitoren en opvolgen en we zien er weinig verrassingen in.”

Download nu de gratis app van Redactie24