Hoeveel risico neem je door met mensen buiten te zitten? Geert Molenberghs legt het duidelijk uit

door: STS
Geert Molenberghs
Afbeelding bron: Photonews

Biostatisticus Geert Molenberghs denkt dat met meer mensen samenkomen in de buitenlucht moet kunnen. Mogelijk beslist het Overlegcomité vanmiddag om dat toe te laten. Maar er zullen regels moeten geformuleerd worden, "want nul risico bestaat niet".

"Als we nu, in deze plateaufase, zwaar gaan versoepelen en dus meer contacten mogelijk maken tussen de mensen, dan is er maar één ding dat gaat gebeuren: dan gaan de cijfers vrij fel stijgen", zei Molenberghs op Radio 1.

Maar met meer dan vier personen buiten samenkomen, moet kunnen: "We zitten in een duidelijkere situatie dan vorige week. Het is duidelijk dat buitenactiviteiten een veel kleiner risico inhouden dan binnenhuisactiviteiten. Maar nul risico bestaat niet, aan alle activiteiten is een risico verbonden. Daarom is het belangrijk om daar regels rond op te stellen. Er moet over gewaakt worden dat de groepen niet te groot worden en de afstandsregels gerespecteerd kunnen worden. Grote groepen die buiten lange tijd dicht op elkaar staan, is natuurlijk geen goed idee."

"Door veilige activiteiten toe te laten, zorg je er ook voor dat minder veilige activiteiten minder plaatsvinden. We kunnen ook rekenen op het seizoenseffect: de maanden maart, april en mei zijn gunstigere maanden voor ons, en minder gunstig voor het virus."