Huisarts slaat alarm: "Kettingreactie aan besmettingen doordat mensen zich niet aan deze regel houden"

door: STS
Afbeelding bron: Pixabay

Er zijn te veel mensen die denken dat ze het coronavirus niet hebben omdat ze geen zware symptomen vertonen. Intussen besmetten ze wel andere mensen.

"Wij krijgen tijdens de raadpleging heel veel patiënten die klagen over een grieperig gevoel of een hoestje en dan hebben ze zelf al de diagnose gesteld dat het 'maar' een zware verkoudheid is, of een griepje. Zéker geen corona, want ze 'kennen hun eigen lichaam'. Maar intussen hebben ze mogelijk al wel veel andere mensen besmet", zei huisarts Sophie Van Steenberghen op Radio 1.

"Mensen staan er niet bij stil dat het niet altijd de zware klachten zijn of de typische klachten die in de media verschijnen, dat er ook mildere symptomen kunnen optreden en dat je dan toch echt voorzichtig moet zijn."

Basismaatregelen

"Mensen zijn nu een beetje corona-moe. Maar als ze zich niet aan de basismaatregelen houden, gaan we nog veel werk krijgen en gaan er nog strengere maatregelen volgen. Als de mensen zich zouden houden aan de regel 'ben je ziek, dan blijf je thuis en bel je de huisarts', zouden heel veel problemen kunnen voorkomen worden. We hebben hier al een kettingreactie aan besmettingen gehad door mensen die helemaal niet doorhadden dat ze corona hadden. En toen het duidelijk werd, was het natuurlijk al te laat."